You are now being logged in using your Facebook credentials
Volejbalový oddíl T.J. Sokol Dolní Újezd T.J. Sokol Dolní Újezd

A+ A A-

Těžká volejbalová sobota

Vlastně ani nevím, co k uplynulé sobotě napsat. Mísí se ve mě pocity rozporuplné. Každopádně jedno vím jistě. Tohle už nikdy nechceme zažít...

 

Jsme malý venkovský oddíl. Snad i na naše možnosti úspěšný. A důvody jsou jasné. Poctivá trenérská práce holek, které to dělají prakticky zdarma ve svém volném čase často na úkor vlastních rodin, ale o to víc srdcem a  s nadšením. Poctivost a nezkaženost našich vesnických odchovankyň, které poctivě přistupují k tréninkům i zápasům. Velká spolupráce s rodiči je pro náš oddíl téměř nezbytná. 

Jsou ale věci, které ovlivnit nedokážeme. Třeba když požádáme ještě v létě o přeložení lednového zápasu, protože se nám kryje s jiným, a protože je náš vesnický kádr úzký, víme, že i kdybychom vyčarovaly zázrak, oboje nejsme schopné se ctí odehrát. Zkoušíme to opakovaně a zkoušíme to později i u druhého soupeře, kde by arogantnost organizačního pracovníka dokázala vyhubit lidstvo.

Je třeba se rozhodnout, kdo pojede do Prahy hrát za juniorky a kdo do Poličky za kadetky. Je jasné, že veškerá rozhodnutí nebudou správná. Do toho hrají ještě mladší žákyně doma a ač obvykle kadetkám vypomůžou, teď se bez jejich pomoci musíme obejít. Všem třem týmům jde o hodně. Žákyním a kadetkám o medailové umístění, juniorkám o padáka. Způsobí nám to s Peťou opravdu hodně bezesných nocí, a to se ještě modlíme, aby nikdo neonemocněl či se nezranil. Víme, že několik hráček netrénovalo měsíc, někdo i víc, jenže jet musí úplně všechny. 

Nejčernějšího Petra si nakonec vyžerou kadetky. Dvě prohry je stojí další místo v tabulce a z vedoucího týmu se najednou držíme na bedně jen tak tak.

Juniorky vyráží do Prahy na Dansport. Nejvýše postavený tým barážové tabulky hrající v centru hlavního města na Gymnáziu J. Keplera. To nás ale nemůže rozhodit. Nějaká červená na semaforu, nějaké větší ztracení, nic, co by stálo za řeč.

V hale je teplo. To je dobrá zpráva. Naše holky ale mají letos velmi studený odchov z naší tělocvičny, těžko říct, co s nimi příjemná teplota udělá. Soupeřek je hafo a jak se později ukáže, střídání rozhodně nepodcení. Z rozcvičení se ale zdá tým velmi hratelný. Holkám říkám, že nemáme dnes co ztratit, prohrát můžeme vždycky, ale taky si můžeme dobře zahrát a třeba i vyhrát. Začínáme poměrně slušně. Celý set vedeme hlavně díky slušnému servisu a poměrně dobrému útoku. Nedaří se nám blokovat a hlavně nečapeme míče v poli po smeči soupeřek. Dansport nás těmito míči vždy dotáhne a nakonec v koncovce i porazí. Škoda, set jsme měly rozjetý výborně. V pauze se shodneme na přitvrzení servisu, který se nám ten den překvapivě daří. Hurá. Konečně, po dlouhatánské době hrajeme na servisu to, co vím, že holky umí už několik let, jen to teď bylo dlouho schované. Zbytek zápasu si především díky této činnosti držíme ve svých otěžích. Otřesené soupeřky se nezmůžou na velký odpor a my další 3 sety získáváme poměrně snadno. Výhra 3:1 a velká radost.

Čekaly jsme komplikace a ty lehce nastávají při dohodě o začátku 2. zápasu. Spěcháme (bez nás ta tombola a bar na plese prostě nebude :D) a každá minuta dobrá, soupeřky jsou neoblomné, pauzu chtějí dlouhou. Začínáme naštěstí alespoň za hodinu. Pokračujeme ve výborném výkonu na servisu, rozehrajeme se v poli, kde opravdu bojujeme. Vázne nám sice stále spolupráce nahrávačky a útočnic, ale i tak 2 sety hrajeme pro sebe. Před 3. setem holky upozorňuju na těžký 3. set. Protihráčky nemají co ztratit, pro nás už je těžké udržet po 5 poměrně jednoduchých setech koncentraci. Začátek se nám opravdu nedaří. Vedeme sice 5:3, ale 3 soupeřovy body jsou naše 3 zkažené servisy. Poté dlouho prohráváme. Soupeřky hrají tento set opravdu výborně, na servisu i na síti a my naopak polevily. V koncovce se nám podaří srovnat a poté je to urputný boj o každý bod. Skóre se po bodu přelejvá ze strany na stranu a je jasné, že rozhodne minimální chyba. Tou se stává opravdu malý aut z útoku soupeřek a my se můžeme radovat z vítězství 3:0 a alespoň částečného zadostiučinění za nepřesunutý zápas. Naštěstí trenéři ani protihráčky chování svého šéfa nepochytili a to jsme moc rády.

Holky chválím za oba zápasy. Hrály prakticky bez možnosti střídání, zatímco soupeřky využívaly každý set skoro maximální možný počet střídání. A to opravdu nebyla jednoduchá situace a vyžadovala od každé hráčky po chybě maximální koncentraci a nepropadnutí strachu.

Dvě výhry nám významně pomohly v tabulce a dokonce jsme se chvíli vyhřívaly i na místě nejvyšším. Tabulka je tak pěkně zamotaná a bude opravdu záležet na každém setu v dalších zápasech.

Hrály: E. Ropková, K. Rubková, A. Janecká, K. Vašková, A. Samková, A. Tláskalová, K. Černá, M. Kutová.

Za 14 dní vyjíždíme do Chlumce nad Cidlinou k dalším důležitým zápasům a věříme, že vzhledem ke vzdálenosti nám pomůžou i naši skvělí fanoušci, kteří nechyběli ani v Praze. Děkujeme :).

 

 

 

 

 

Ohodnotit tuto položku
(1 Hlasovat)
Pro psaní komentářů se přihlašte

Register

User Registration
or Zrušit